משמעות עמידה בתקינה בתחום תברואת מזון
לעיתים, ההתייחסות לתקינה בכל תחום שהיא מופיעה בו נתפסת כנטל בו אנחנו מחויבים לעמוד. אולם, בהקשר לתברואת מזון, השמירה על עמידה בתקנים ובהנחיות, היא כורח המציאות וצו השעה, גם במידה שהיא לא הייתה מוכתבת "מגבוה".
באופן טבעי, תקינה זו איננה חלה רק על גופים מסחריים העוסקים בהכנת מזון ובהגשתו (כבתי קפה או מסעדות) או רק על מפעלים אשר מייצרים מזון ורכיבי מזון, אלא גם נוגעת להיבט תברואת מזון במטבחים המוסדיים והארגוניים. בנוסף לאכיפה המוגברת שמפעיל בעת האחרונה משרד הבריאות על המטבחים המוסדיים, נזקי הרעלת מזון במטבח כזה עלולים להסתכם בנזק כלכלי רציני לארגון, בשל השבתת מחלקות שלמות בו בגין תחלואה המונית של עובדים והפסד ימי עבודה רבים!
תקנים רלוונטיים לתחום תברואת מזון
כאשר תחום בטיחות מזון נמצא בראש סדרי העדיפויות של גופים פרטיים, מסחריים ואף מדיניים בעולם, אין זה מפתיע כי התקינה הנוגעת אליו היא ענפה ומפותחת. החל מהשיטה הידועה והרווחת - HACCP (Hazard Analysis of Critical Control Points) המהווה מערכת שלמה לניהול בטיחות המזון בכל שלבי הכנתו, משלב קניית חומרי הגלם, השינוע והאיחסון שלהם, וכל שלבי ההכנה, כולל ניקוי וחיטוי הירקות, מעקב אחרי שרשרת הטמםרטטרטת של המוצרים הקרים והחמים ועוד.
מערכת נוספת לטיפול בתברואת מזון בכל הנוגע להעברת המזון המוכן ללקוח הקצה - הסועד בחדר האוכל של העובדים, המאושפז בבית החולים, לקוחות חברות קייטרינג ועוד, מתנהל באמצעות מערכת ניהול הסיכונים, מתבצעת באמצעות תקן ניהול איכות - 9001 2015 ISO כתקן כללי לחתירה מתמדת לאיכות המיושם גם בתחום המזון, שם, הוא מקנה לארגון את הכלים המבטיחים את אספקת מוצרי המזון המעולים, וכלה בתקן איכות הסביבה 2015 14001 ISO, הנדרש מכל ארגון המבקש להשתלב בערכים המתקדמים של תחומי הקיימות החברתית והסביבתית. עוד תקן רלוונטי בתחום לארגונים, הוא ת"י 18001 OHSAS - מערכות ניהול בטיחות ובריאות בתעסוקה, העוסק בהיבטי הבטיחות והגהות של כלל העובדים, תוך הבטחה לבעלי העניין בארגון כי הדאגה לבטיחותם ובריאותם של עובדיו נמצאת בעדיפות גבוהה של הארגון.
מתקשים לעמוד בתקינה המורכבת?
כולנו מודעים לכך כי תברואת מזון נכונה ותקינה היא המפתח לארגון בריא יותר, אולם, לעיתים, עם כל הרצון הטוב שלהם, מתקשים ארגונים מסוימים להתמודד עם העומסים והמטלות שמטיל עליהם הצורך לפעול על פי התקנות הרלוונטיות להם. כאן, נכנסת אמירים בריאות וסביבה לתמונה, כשהיא הופכת לגורם המנגיש לארגון את התקינה הרלוונטית לו, מפקח ומדריך אותו כיצד לעמוד במשימות המוטלות עליו בהצלחה ולהפוך אותן מחלק משגרת הפעילות שלו.