תברואת מזון בבתי חולים

במסגרת אחריות של בית החולים לבטיחות החולים הוא נדרש לספק מזון איכותי,בטוח, בריא ומזין לכלל המאושפזים והעובדים. אומנם איכות המזון השתפרה בשנים האחרונות באופן דרמטי, אך עדיין אנו עדים לפרסומים בתקשורת על כך שהאוכלוסייה המאושפזת נמצאת בסיכון ממשי לזיהומים מיקרוביאליים כתוצאה מריבוי חיידקים וזיהומים שונים שנמצאו במזון בבתי החולים השונים בארץ.

בטיחות מזון בבתי חולים מהווה נושא רגיש וההשלכות כאשר אוכלים מזון מקולקל עלולות להיות חמורות מאוד, למשל סיכון האוכלוסייה אשר צורכת אותו וחשוב להדגיש שבבתי חולים מאושפזים חולים עם רגישויותמיוחדות כגון מערכת חיסונית מוחלשת, קשישים ותינוקות ועוד.

תברואת מזון בבתי חולים

מצבי זיהום במזון בבית החולים יוצרת בעיה תדמיתית ועד כדי נזקים ארגוניים וכלכליים חמורים שנובעים כתוצאה מהשבתה של אוכלוסייה עובדת. כמו כן, ישנה האפשרות של סגירת המקום המייצר מזון המסכן את בריאות הציבור על ידי הרשויות – משרד הבריאות וכן הפסקת התקשרויות של לקוחות עם בית חולים מסוג זה.

 

אפידמיולוגיה של חיידקים

ההתמודדות עם התחלואה במחלות הזיהומיות אשר נרכשות בבתי החולים קשה מאוד. על פי סדרת תחקירים שבוצעה בתקופה אחרונה ובה נבדקו בתי חולים שונים בארץ, בחלק מהמזון שהוגש למאושפזים נמצאו מיקרואורגניזמים פתוגניים, כלומר מזהמים עמידים שעשויים להוביל למחלות בדרכי העיכול, קדחת מלטה ובמקרים קיצוניים לשיתוק ומוות, במיוחד כאשר מדובר על אוכלוסייה רגישה כגון תינוקות או אנשים מבוגרים.

 

כיצד לוודא שהמזון עומד בתקן הראוי?

חשיפה לחיידקים וזיהומים עלולה להיגרם מהיגיינה אישית לקויה של הצוות הרפואי, שאר המטופלים או עקב מצבורי חיידקים שנאספים על המיטות והציוד הרפואי וכתוצאה מכך ניתן לראות נוכחות מרובה של מזהמים במזון שמוגש בבית החולים.

משרד הבריאות הינו הגוף הרגולטורי אשר מעניק את הרישיון לעסוק ולהגיש מזון בבתי החולים. מתן הרישיון הוא ביטוי לכך שמערך המזון של בית החולים נבדק מבחינה תברואתית ונמצא תקין ומורשה להגיש מזון לציבור. אחד מהפרמטרים על פיהם נקבע האם בית החולים רשאי להגיש מזון הינו עבודה בשיטת HACCP  ותקן ניהול איכות 9001 ISO, אשר משמעותם  התקנה של מערכות בקרה שוטפת בכל השלבים והתהליכים  בהכנת המזון למאושפזים ולצוות בית החולים .

על ידי התקנת מערכת ניטור מסוג זה, ניתן לעבוד בשיטת ניהול סיכונים: זיהוי כשלים תברואתיים מראש, הימנעות מהגשת מזון החשוד שאינו בטוח, הקטנה וביטול הסיכון להימצאות  מזהמים מיקרוביולוגיים וגורמי סיכון נוספים כגון גופים זרים ומזהמים כימיים, במזון המוגש.

שילוב של יועץ בטיחות מזון מקצועי מטעם חברת אמירים בריאות וסביבה במערך המזון מאפשר לעבוד נכון, על פי הכללים המוקפדים, מאפשר מזון איכותי, חוסך משאבים לארגון וממצב אותו כארגון איכותי שניתן לסמוך עליו בהיבטי בטיחות מזון.

שמירה על בטיחות מזון בבתי חולים

זיהומים רבים קיימים בבית החולים כאשר המאושפזים בו עלולים ללקות בהם ואז להחריף את מחלתם עד לכדי סיכון של מוות, ההקפדה על בטיחות מזון בבתי חולים צריכה להיעשות באופן שוטף ומובנה בתהליכי העבודה מידי יום ביומו. המטפלים במזון צריכים להיות בקיאים בעקרונות ההיגיינה האישית, אופן הטיפול במזון, אחסנתו, הכנתו והגשתו.

כל הזכויות שמורות © אמירים 2022