מערכת ניהול איכות בינלאומית

תקניISO  נחשבים לסדרת תקני האיכות המובילה בעולם.

תקן ISO 9000 נחשב ל"בסיס" כל תקני ה ISO , שלהם יש הכרה בינלאומית.

ארגון התקינה הבינלאומי (ISO), על שמו קרויה הסדרה, הוא שהגדיר את סדרת התקנים כתקני  איכות.

סדרת תקני האיכות כוללת מספר תקנים, המותאמים לסוגים שונים של ארגונים, טכנולוגיות וספקים, כאשר מה שנדרש מהם זאת עמידה בדרישות התקן.

אז מה חשוב לדעת על מערכת ניהול איכות? ואילו סוגי תקנים מתאימים לענפים השונים? כל זאת ועוד בהמשך המאמר.

מערכת ניהול איכות בינלאומית מסדרת ISO

במערכת ניהול איכות קיימת סדרת תקני הiso  במספר סוגי תקני איכות, אשר מבטיחים שימוש בטוח ומהימן במוצרי הארגון. להלן הסוגים הנבחרים:

מערכת ניהול האיכות המובילה –9001 ISO גרסת 2015 מערכת ניהול איכות

ארגון בעל תקן 9001 ISO -  מערכת לניהול איכות, מעיד כי:

  • הארגון מסוגל לספק מוצרים שעומדים בדרישות הרגולציות השונות באופן עקבי.
  • הארגון קשוב לצרכי לקוחותיו, ומיישם באופן אפקטיבי את מערכת ניהול האיכות בארגון, וכך נותן מענים לשביעות רצונם.
  • הארגון מנהל סיכונים באופן כזה שצרכי לקוחותיו יישמרו באופן עקבי
  • הארגון מתקשר ועובד מול בעלי העיניין השונים ומסוגל להתחשב בצרכיהם השונים
  • הארגון נותן מענה להזדמנויות וסיכונים הקשורים ליעדיו המוצהרים.
  • הארגון מקדם תהליכים שנועדו לשפר את המערכת באופן קבוע – שיפור מתמיד, על ידי התאמה לדרישות הרגולציה והלקוח.

מערכת ניהול סביבתית – תקן 14001 ISO

המודעות ההולכת וגדלה של מדינות, ארגונים וחברות, לנושא הגנת הסביבה, דורשת מהם להירתם לטובת שמירה על הסביבה. תקן 14001 ISO מאשר כי הארגון המדובר אכן מבצע פעולות שמטרתן שמירה על הגנת הסביבה.

הדבר מתבטא בכל שלבי הייצור, החל משלבי הפתוח, הייצור, השיווק המכירות דרך השירות השוטף ועד לפעולות האחזקה. תקן איכות זה מקדם באופן ישיר את הסביבה והשמירה עליה.

בטיחות מזון – תקן 22001

התקן מיועד למפעלי מזון בעיקר. בסיס התקן מכיל את שיטת HACCP שעיקרה זיהוי וניתוח סיכונים בתהליך ייצור המזון משלב ייצור וגידול חומרי הגלם, הובלתם, אחסונם, הכנת המזון, אריזתו / חלוקתו והשינוע לנקודות הקצה.

מערכת ניהול איכות המשלבת שיטה זו מתאימה למטבחים גדולים המייצרים מזון כגון חברות קייטרינג, מטבחי מפעלים ובתי חולים בהם שיטות הכנת המזון הינן בשל הגש, בשל צנן ובשל הקפא באמצעות השיטה בה יש נהלים ותיעוד של שלבי הייצור, ניתן לגלות את הסיכונים בכל אחד משלבי תהליך ייצור המזון.

השיטה מגדירה את שלבי הבקרה הנדרשים, שכן בהתבסס על איתורם בזמן הנכון ניתן לחשוף זיהומים עוד משלב הגידול החקלאי.

תקן 22001 ISO  מוסיף לשיטה את נושא העקיבות כדי לאפשר איתור מוצרים שהתגלו כפגומים/מזוהמים, ולהחזירם - RECALL  למפעל, ועוד אלמנטים של התקן.

ניהול בטיחות בעבודה – תקן 45001 ISO

תקן איכות זה קרוי 45001 , והוא כלי משמעותי לניהול בטיחות ובריאות העובדים במקומות עבודה. באמצעותו ניתן לנהל את הסיכונים הכרוכים בפעילות עובדי הארגון בצורה מותאמת לתחום עיסוקם ולדרישות החוק, וכן למנוע ככל האפשר תאונות עבודה ומחדלים טעויות אנוש.

תקני ISO נוספים:

תקן הבטחת מידע – 27001 ISO

תקן הסמכת מעבדות - 17025ISO

תקן ניהול אנרגיה – 50001 ISO  

ועוד

כל הזכויות שמורות © אמירים 2022